MAHALLA INSTITUTLARI FAOLIYATINI STRATEGIK BOSHQARISH VA AHOLI BILAN KOMMUNIKATIV HAMKORLIKNI RIVOJLANTIRISH MASALALARI - Rasulov Otabek Salimovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqola O‘zbekiston Respublikasida fuqarolarning o‘zini o‘zi boshqarish organlari hisoblangan mahalla institutlari faoliyatini strategik boshqarish tamoyillari asosida takomillashtirish hamda aholi bilan o‘zaro kommunikativ hamkorlikni rivojlantirish masalalarini ilmiy-amaliy jihatdan tadqiq etishga qaratilgan. Ijtimoiy boshqaruv tizimida mahallaning o‘rni tobora ortib borayotgan bugungi sharoitda, uning faoliyatini faqatgina an’anaviy yoki operativ usullar bilan emas, balki uzoq muddatli maqsadlarga yo‘naltirilgan strategik yondashuvlar asosida tashkil etish zarurati yuzaga kelmoqda. Tadqiqot doirasida mahalla raislari va hudud aholisi ishtirokida o‘tkazilgan sotsiologik so‘rovnomalar hamda chuqurlashtirilgan intervyular yordamida hozirgi kundagi boshqaruv amaliyoti va muloqot kanallarining samaradorligi baholandi. Olingan natijalar shuni ko‘rsatadiki, mahalla institutlarida strategik rejalashtirish ko‘nikmalarining yetishmasligi va aholi bilan axborot almashinuvining asosan bir tomonlama xususiyatga ega ekanligi tizimning to‘laqonli ishlashiga to‘sqinlik qilmoqda. Maqolada mazkur muammolarni bartaraf etish, xususan, raqamli texnologiyalarni joriy etish orqali jamoatchilik nazoratini kuchaytirish va fuqarolarning ijtimoiy faolligini oshirishga qaratilgan ilmiy asoslangan taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.