PROSTATA BEZINING YALLIGʻLANISHI - (PROSTATIT) VA UNI TEKSHIRISH USULLARI(DIAGNOSTIKASI) - Shakirova Lobar Mavlon qizi,; Abdirayimov Baxtiyor Ilyos ogli, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Prostatit — erkaklarda qovuq ostida joylashgan prostata bezining yalligʻlanishi boʻlib, urologik kasalliklarning 10% ini tashkil qiladi. Asosiy belgilari: chot va oraliq sohada ogʻriq, tez-tez siydik qistashi, siydikning jildirab tushishi va jinsiy zaiflik. Infeksiyalar, sovqotish va harakatsiz turmush tarzi sabab boʻladi. Oʻtkir va surunkali turlari mavjud. Kasallikning rivojlanishi: 30 yoshdan oshgan erkaklarda tez-tez uchraydi, ammo hozirda 25-30 yoshli bemorlar soni koʻpaymoqda. Asosiy sabablari: Siydik chiqarish kanali (uretra) infeksiyalari, kam harakatlilik, stress, zax joyda oʻtirish va tartibsiz jinsiy hayot. Belgilari: Chot, oraliq va toʻgʻri ichak sohasida ogʻriq.Tez-tez va ogʻriqli siyish, siydikning jildirab tushishi.Jinsiy funksiyaning buzilishi (erektsiyaning pasayishi).Oʻtkir prostatitda tana harorati koʻtarilishi.