RAQAMLI TRANSFORMATSIYA SHAROITIDA QASHQADARYO VILOYATI SANOAT KORXONALARI RAQOBATBARDOSHLIGINI OSHIRISH YO’LLARI - Raxmatova E’zoza Anvar Qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada raqamli transformatsiya jarayonining Qashqadaryo viloyati sanoat korxonalarining raqobatbardoshligiga ta’siri 2024-2025 yillardagi statistik ma’lumotlar asosida tahlil etilgan. Tadqiqot doirasida viloyat sanoat korxonalarining raqamli texnologiyalarni joriy etish darajasi, ishlab chiqarish samaradorligi ko’rsatkichlari va eksport salohiyati o’rganilgan. Tahlil natijalari shuni ko’rsatadiki, raqamli texnologiyalarni joriy etgan korxonalarda mehnat unumdorligi 34-47 foizga oshgan, ishlab chiqarish tannarxi esa 18-25 foizga kamaygan. Maqolada raqobatbardoshlikni oshirishning asosiy yo’nalishlari, jumladan, sun’iy intellekt va katta ma’lumotlar tahlilidan foydalanish, avtomatlashtirish va raqamli ta’minot zanjirini boshqarish tizimlari taqdim etilgan. Viloyat miqyosida raqamli transformatsiyani jadallashtirishga qaratilgan siyosat tavsiyalari ishlab chiqilgan.