NON-SEGMENTAL VITILIGONING OG‘IRLIK DARAJASI (MILD/MODERATE VA SEVERE) VA IMMUNOLOGIK PROFIL (Th1/Th17, Treg, IL-17, IL-15) O‘RTASIDAGI BOG‘LIQLIK - Xamidova Manzuraxon Abror qizi; Rustamova Madinabonu Sirojiddin qizi; Safarova Shaxlo Shavkatovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Non-segmental vitiligo (NSV) autoimmun mexanizmlar bilan bog‘liq bo‘lgan surunkali depigmentatsion kasallik hisoblanadi. So‘nggi yillarda Th1/Th17 yo‘li, Treg hujayralarining disfunksiyasi hamda IL-17, IL-15, IFN-γ, CXCL10 kabi sitokinlarning roli keng o‘rganilmoqda. Ushbu maqolada NSVning klinik og‘irlik darajasi (mild/moderate va severe shakllari) bilan immunologik profil o‘rtasidagi bog‘liqlik tizimli ravishda tahlil qilindi. Tadqiqot konsepsiyasi sifatida immunologik biomarkerlarning kasallik faolligi, depigmentatsiya maydoni va progressiya tezligi bilan korrelyatsiyasi baholandi. Severe NSVda Th1/Th17 aktivatsiyasi kuchayishi, IL-17 va IL-15 miqdorining yuqoriligi, Treg hujayralarining pasayishi kuzatilishi mumkinligi ilmiy asoslandi. Shuningdek, IL-15 asosidagi resident memory T-cell mexanizmi vitiligoda relapslarning asosiy omillaridan biri sifatida ko‘rib chiqildi.