ME'DA OSTI BEZI SARATONINI TASHXISLASHDA ULTRATOVUSH TEKSHIRUVINING AHAMIYATI - Nishanova Yulduz Khatamovna; Suyarov Mehroj Nodirjonovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Me'da osti bezi saratoni (MOBS) jahon miqyosida o'lim ko'rsatkichi yuqori bo'lgan xavfli o'smalar qatoriga kiradi. Ko'pchilik hollarda kasallik kech bosqichda aniqlanishi sababli bemorlar uchun prognoz noqulay bo'lib qolmoqda. Metodologiya: 2019–2024 yillar davomida 87 nafar bemor transabdominal va endoskopik ultratovush (EUS) tekshiruvi o'tkazildi. Natijalar KT va MRT ma'lumotlari hamda patogistologik xulosalar bilan qiyosiy tahlil qilindi. Asosiy topilmalar: EUS tekshiruvi 2 sm dan kichik o'smalarda sezgirligi 94,2%, o'ziga xosligi 89,7% ni tashkil etdi. Transabdominal UZI ning sezgirligi 72,4% ga teng bo'ldi. EUS me'da osti bezi bosh qismi o'smalarini aniqlashda ayniqsa yuqori samaradorlik ko'rsatdi. Asosiy xulosa: EUS MOBS ni erta bosqichda tashxislashda yuqori diagnostik aniqlikka ega. Ushbu usulni keng klinik amaliyotga joriy etish bemorlarning omon qolish ko'rsatkichlarini yaxshilashga xizmat qiladi.