LINGVISTIK KORPUSLARDA ONTOLOGIYADAN FOYDALANISH MASALALARI - Mamarajabov Abduvali Yuldosh oʻgʻli (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada lingvistik korpuslarda ontologiyadan foydalanishning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Ontologiya korpus ma’lumotlarini semantik jihatdan tizimlashtirish, so‘zlar va tushunchalar o‘rtasidagi munosabatlarni aniqlashda muhim vosita sifatida ko‘riladi. Shuningdek, korpus lingvistikasida avtomatik tahlil jarayonlarini takomillashtirishda ontologik modellarning o‘rni yoritiladi. Tadqiqotda mavjud yondashuvlar va muammolar ham muhokama qilinadi.