KORPUS LINGVISTIKASIDA BILIMLAR BAZASI VA ONTOLOGIK MODELLASHTIRISH - Mamarajabov Abduvali Yuldosh oʻgʻli (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada korpus lingvistikasida bilimlar bazasini yaratish va ontologik modellashtirish masalalari o‘rganiladi. Ontologik modellar til ma’lumotlarini formal tizim sifatida ifodalash imkonini beradi. Bilimlar bazasi esa ushbu ma’lumotlarni saqlash va qayta ishlash uchun asos bo‘lib xizmat qiladi. Tadqiqotda lingvistik resurslarni integratsiyalash, semantik tarmoqlar va avtomatik tizimlar bilan bog‘liqlik masalalari tahlil qilinadi.