Qalqonsimon bez kasalliklarining UZI, Doppler tekshiruvi. - Xalilov Izzatillo (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada qalqonsimon bezning anatomik tuzilishi, fiziologik ahamiyati hamda ultratovush tekshiruvi (UZI) yordamida baholash usullari yoritilgan. Qalqonsimon bezning normal ultratovush ko‘rinishi, hajmini aniqlash mezonlari va asosiy patologik o‘zgarishlari tahlil qilingan. Diffuz va o‘choqli kasalliklarning UZI belgilariga alohida e’tibor qaratilib, autoimmun tireoidit, diffuz buqoq, tugunli o‘zgarishlar va kistalarning diagnostik xususiyatlari bayon etilgan. Shuningdek, limfa tugunlarini baholashning klinik ahamiyati ko‘rsatib o‘tilgan.