NAFAS FIZIOLOGIYASI VA UNING ORGANIZMDAGI AHAMIYATI - Dumayeva Zuxra Nasirdinovna; Abdurazaqova Muslimaxon Baxtiyor qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada nafas olish tizimining fiziologik asoslari, uning boshqarilish mexanizmlari, gaz almashinuvi jarayonlari va organizm homeostazini ta’minlashdagi o‘rni keng yoritilgan. Shuningdek, tashqi va ichki nafas jarayonlari, alveolyar ventilyatsiya, diffuziya va perfuziya munosabatlari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Nafas markazining boshqaruv mexanizmlari va ularning neyrogumoral regulyatsiyasi ham ko‘rib chiqilgan.