PILLA XOM ASHYOSI SIFATINI BOSHQARISHDA STATISTIK MODELLASHTIRISH - Xalimova Madinabonu Xusanboy qizi; Xamdamov Baxrom Raimjanovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada pilla xom ashyosining sifat ko‘rsatkichlarini baholashda 2³ faktorial eksperimentni qo‘llash va statistik modellashtirish masalalari yoritilgan. Tadqiqotda uchta asosiy omil (standart turi, saqlash muddati, qayta ishlash harorati) tanlangan va ularning ipak chiqimiga ta’siri o‘rganilgan. Dispersiya tahlili (ANOVA) asosida omillarning ahamiyatliligi baholangan. Olingan natijalar asosida matematik model ishlab chiqilgan va optimal sifat ko‘rsatkichlari aniqlangan. Taklif etilayotgan uslubiyot pilla xom ashyosi sifatini boshqarishda ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.