KORXONALARDA ISHLAB CHIQARISH SAMARADORLIGINI OSHIRISH OMILLARI - Xojibayev Ahmadjon Abdulhoshim o‘gli (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Bugungi globallashuv va raqamli inqilob asrida korxonalar ishlab chiqarish samaradorligini oshirish muammosi muhim ahamiyat kasb etmoqda. 2025-yil ma‘lumotlariga ko‘ra, jahon iqtisodiyotida samaradorlik bilan bog‘liq yo‘qotishlar yillik YaIM ning 15–20% ni tashkil etmoqda. Bu raqam nafaqat iqtisodiy muammo, balki ijtimoiy va texnologik muammolarning ham ko‘rinishidir. Hozirgi global iqtisodiyot sharoitida ko‘plab korxonalarda mavjud resurslardan samarali foydalanish darajasi yetarli emas. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, ishlab chiqarish, mehnat va moliyaviy resurslarning o‘rtacha 30-40 foizi samarasiz ishlatilmoqda. Bu holat nafaqat korxonalarning raqobatbardoshligini, xarajatlarni oshiradi hamda foyda miqdorini kamaytiradi. Xususan, McKinsey Global Institute tomonidan 2025-yilda o‘tkazilgan tahlillarga ko‘ra, raqamli transformatsiyani joriy etgan korxonalar operatsion samaradorlikni o‘rtacha 35 foizga oshirishga erishgan. Bu esa shuni anglatadiki, mavjud muammo nafaqat resurs yetishmasligi, balki ularni boshqarish tizimining eskirganligi va texnologik orqada qolganligi bilan ham bog‘liq. Ushbu maqolaning asosiy maqsadi - korxonalarda ishlab chiqarish samaradorligini oshiruvchi omillarni ilmiy-analitik asosda tahlil qilish va amaliy tavsiyalar ishlab chiqishdir. Samaradorlik tushunchasi va uni baholash metodologiyasini o‘rganish Texnologik, insoniy va boshqaruvchi omillarning ta‘sirini aniqlash 2025-yil global va O‘zbekiston statistikasi asosida tahlil o‘tkazish Korxonalar uchun amaliy tavsiyalar ishlab chiqish