OneTimePad shifrlash algoritmi. Buzib bo‘lmas shifrlashning ishlash prinsipi - RASHIDOVA OYDINOY JO‘RABEK QIZI; MAXMUDOV ABDUAZIM MUZAFFAR O‘G‘LI (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada klassik kriptografiyaning ikkita asosiy ustuni — Vijenyer shifri va OneTime Pad algoritmlari qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi ushbu algoritmlarning kalit generatsiya qilish tamoyillari va ularning buzilish usullari o‘rtasidagi farqlarni yoritishdir. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, zamonaviy axborot xavfsizligida shifrlash algoritmining o‘zigina emas, balki kalitning tasodifiyligi va bir martalik qo‘llanilishi hal qiluvchi ahamiyatga ega.