GEODEZIKLAR DIFFERENSIAL TENGLAMALARI - Saliyeva Sevara Ma’mirbek qizi; No‘monova Dildoraxon Muqimjon qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada differensial geometriya va umumiy nisbiylik nazariyasining fundamental tushunchalaridan biri bo‘lgan geodeziklar differensial tenglamalari tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi — Riman metrikasi berilgan ko‘pobrazliliklarda ikki nuqta orasidagi eng qisqa (yoki ekstremal) masofani aniqlaydigan ikkinchi tartibli chiziqli bo‘lmagan differensial tenglamalar sistemasini chiqarish va ularning yechish usullarini ko‘rsatishdir.