KASBIY FAOLIYATDA AXBOROT TEXNOLOGIYALARIDAN FOYDALANISH SAMARADORLIGINI OSHIRISH: RAQAMLI HUJJAT AYLANISHI, MA’LUMOTLAR TAHLILI VA SUN’IY INTELLEKT INTEGRATSIYASI - Xolmurodov Shuxrat.; Dilafruz Djumabayevna; Sarmanova Nilufar Jaxongirovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Mazkur maqolada kasbiy faoliyatda axborot texnologiyalaridan foydalanish samaradorligini oshirish masalasi tizimli ravishda tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi turli professional sohalarda raqamli hujjat aylanishi, ma’lumotlarni qayta ishlash va tahlil qilish, bulutli xizmatlardan foydalanish hamda sun’iy intellekt vositalarini joriy etish orqali mehnat unumdorligini oshirishning ilmiy-amaliy asoslarini ochib berishdan iborat. Maqolada axborot texnologiyalarining kasbiy faoliyatdagi o‘rni faqat texnik vosita sifatida emas, balki boshqaruv sifati, qaror qabul qilish tezligi, axborot xavfsizligi, shaffoflik va natijadorlikni belgilovchi strategik omil sifatida talqin qilinadi. Shuningdek, zamonaviy mehnat bozorida raqamli ko‘nikmalar talabi ortib borayotgani, sun’iy intellektning ayrim rutin vazifalarni avtomatlashtirishi, biroq insonning analitik, kreativ va etik nazorat funksiyasini to‘liq almashtira olmasligi ko‘rsatib beriladi. Maqolada kasbiy faoliyatga axborot texnologiyalarini joriy etishda uchta asosiy yo‘nalish — raqamli hujjat aylanishi, ma’lumotlar asosida boshqaruv va sun’iy intellekt yordamchi vositalaridan oqilona foydalanish — eng muhim tayanch sifatida tanlanadi. Tadqiqot davomida tahliliy, qiyosiy, tizimli va amaliy umumlashtirish usullaridan foydalanildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, tashkilotlarda axborot texnologiyalarini fragmentar emas, balki integrallashgan yondashuv asosida joriy etish samaradorlikni sezilarli oshiradi. Bunda texnik vosita xaridi o‘zi yetarli emas; raqamli madaniyat, kadrlar malakasi, ichki reglamentlar, axborot xavfsizligi protokollari va texnologik monitoring tizimi birgalikda ishlashi lozim. Maqolada kasbiy faoliyatni raqamlashtirishning afzalliklari bilan birga, xatolar, ma’lumotlar sizib chiqishi, algoritmik noto‘g‘rilik, texnologiyaga ortiqcha qaramlik va raqamli tengsizlik kabi xavflar ham ochib beriladi. Yakunda tashkilotlar va mutaxassislar uchun bosqichma-bosqich joriy etish modeli taklif etiladi.