OʻQUVCHILARDA AXBOROT RESURSLARIDAN FOYDALANISH ORQALI SAVODXONLIK MEXANIZMINI TAKOMILLASHTIRISH TEXNOLOGIYALARI - Norboyeva Dilnoza (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada o‘quvchilarda savodxonlik mexanizmini takomillashtirishda axborot resurslaridan foydalanishning nazariy asoslari va amaliy texnologiyalari tahlil qilinadi. Raqamli axborot vositalari, elektron ta'lim resurslari, media va internet platformalaridan samarali foydalanish o‘quvchilarda nafaqat an’anaviy o‘qish-yozish ko‘nikmalarini, balki axborot savodxonligi, raqamli kompetensiyalar, media madaniyati va tanqidiy fikrlashni rivojlantirishga xizmat qilishi asoslab beriladi. Maqolada axborot resurslarining ta'lim jarayonidagi o‘rni, ularni integratsiya qilishning innovatsion yondashuvlari, o‘qituvchining roli, shuningdek, zamonaviy ta’limda uchraydigan muammolar va ularning yechimiga doir tavsiyalar yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, axborot vositalaridan ongli va tizimli foydalanish o‘quvchilarning savodxonlik darajasini kompleks tarzda oshiradi va zamonaviy raqamli kompetensiyalarning shakllanishiga zamin yaratadi.