O‘SMIRLAR TARBIYASIDA HUQUQIY DEFORMATSIYANI OLDINI OLISH MEXANIZMLARI - Ubaydullayeva Farangiz Sherzodovna; Usanova Marg‘uba Jovliyevna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Maqolada o‘smirlar tarbiyasida yuzaga keladigan huquqiy deformatsiyaning sabablari, shakllari va oqibatlari tahlil qilinadi. Huquqiy deformatsiya tushunchasi, uning o‘smirlarning shaxsiy va ijtimoiy rivojlanishiga ta’siri, shuningdek, uni oldini olishning nazariy va amaliy mexanizmlari yoritilgan. O‘zbekistonda bu borada amalga oshirilayotgan davlat siyosati va chora-tadbirlar ham ko‘rib chiqilgan. Maqola o‘smirlar tarbiyasida huquqiy madaniyatni oshirish, oilaviy va maktab tarbiyasini kuchaytirish hamda ijtimoiy himoya tizimini rivojlantirish yo‘llarini taklif etadi. Ushbu tadqiqot yoshlar orasida huquqiy madaniyatni shakllantirish va jamiyatda ijtimoiy barqarorlikni ta’minlashga xizmat qiladi.