GAVHARSHODBEGIM - DAVLAT ARBOBI VA BUYUK BUNYODKOR - Salohiddinova Mohira Shahobiddin qizi, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada Temuriylar sulolasining eng nufuzli ayollaridan biri, Shohruh Mirzoning xotini Gavharshodbegimning (1379-1457) hayoti, siyosiy faoliyati va bunyodkorligi yoritiladi. Maqolada malikaning davlat boshqaruvida tutgan o‘rni, ma’rifatparvarlik faoliyati, qurilish ishlari va siyosiy kurashlarini yoritadi. Gavharshodbegim faqat hokimning xotini emas, balki saltanat ishlarini boshqargan, mustaqil qarorlar qabul qilgan, ilm-fan va madaniyatni qo‘llab-quvvatlagan davlat arbobi sifatida taqdim etiladi.