ТАЪЛИМ МУАССАСАЛАРИДА АИ-ГЕНЕРАЦИЯ ҚИЛИНГАН ИДЕНТИФИКАЦИЯ ФИРИБГАРЛИГИ: ЎЗБЕКИСТОН ОЛИЙ ТАЪЛИМИДА ҲОЛАТ ВА ОЛДИНИ ОЛИШ МЕХАНИЗМЛАРИ - Расулова Нилуфар Орифжоновна (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ушбу мақола Ўзбекистон олий таълим тизимида сунъий интеллект (АИ) томонидан генерация қилинган идентификация фирибгарлигининг ҳозирги ҳолатини ва унга қарши самарали олдини олиш механизмларини илмий жиҳатдан чуқур таҳлил қилади. Деэпфаке технологиялари ва синтетик идентификациялар талабалар қабул қилиш, онлайн имтиҳонлар, стипендия ва молиявий ёрдам тақсимоти жараёнларида жиддий хавф туғдириши кўрсатилган. Ўзбекистоннинг мавжуд киберхавфсизлик қонунчилиги ва таълим соҳасидаги рақамлаштириш даражаси асосида заиф нуқталар аниқланиб, глобаль тажриба ва энг янги технологик ёндашувларга таянган ҳолда амалий таклифлар берилган. Тадқиқот эмпирик маълумотлар, статистик таҳлиллар, ҳуқуқий таққослаш ва реал ҳолатларга асосланиб, таълим муассасаларида АИ таҳдидларига қарши комплекс ҳимоя тизимини шакллантириш зарурлигини асослайди.