BOLALARDA SBKDA OG‘IZ BO‘SHLIG‘I SHIKASTLANISHI RIVOJLANISHINING ASOSIY XAVF OMILLARI - Xatamova O’.X. (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Surunkali buyrak kasalligi chuqur ijtimoiy-iqtisodiy oqibatlarga ega bo‘lgan umumtibbiy muammo bo‘lib, uning aholi orasida keng tarqalishi (aholining 10-15 foizi), terminal buyrak yetishmovchiligi va yurak-qon tomir asoratlari rivojlanishi natijasida mehnat qobiliyatini yo‘qotish va o‘lim bilan bog‘liq bo‘lib, buyrak faoliyati buzilgan bemorlarda xavf o‘nlab barobar ortadi. Shunga qaramay, bolalarda SBK tarqalishi hech qachon tizimli ravishda baholanmagan va bu masala bo‘yicha izchil ma’lumotlar mavjud emas. Turli xil tibbiy holatlar bemorlarning og‘iz bo‘shlig‘i salomatligiga ta’sir qilishi mumkin.