QIZILQUM HUDUDIDA MEZOKAYNOZOY CHO‘KINDILARINING ORGANIK MODDA EVOLYUTSIYASINI BAHOLASH VA UGLEVODOROD HOSIL BO‘LISH POTENTSIALINI ANIQLASH - MURATOV JAXONGIR FAXRITDIN O`G`LI (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Ushbu maqolada Qizilqum hududida tarqalgan mezokaynozoy cho‘kindilarining organik modda (OM) tarkibi, genezisi va evolyutsiyasi hamda ularning uglevodorod hosil qilish potentsiali kompleks ravishda tahlil qilindi. Tadqiqot jarayonida cho‘kindi jinslarning litologik-stratigrafik xususiyatlari, organik moddaning turi va termal yetilish darajasi baholandi. Geokimyoviy ko‘rsatkichlar asosida kerogen turlari aniqlanib, neft va gaz hosil bo‘lish imkoniyatlari ko‘rib chiqildi. Olingan natijalar Qizilqum hududining mezokaynozoy cho‘kindilari neft-gaz istiqbollari nuqtayi nazaridan ma’lum darajada salohiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.