PROFESSIONAL VA HAVASKOR PSIXOLOG - Maxkamova Zarina Ulugʻbek qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy jamiyatda psixologik xizmat ko‘rsatish jarayonida muhim ahamiyat kasb etayotgan professional va havaskor psixolog tushunchalarining nazariy hamda amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda professional psixolog faoliyatining ilmiy asoslanganligi, kasbiy tayyorgarligi, axloqiy-me’yoriy mas’uliyati hamda huquqiy chegaralari yoritib beriladi. Shu bilan birga, havaskor psixolog tushunchasining kelib chiqishi, uning faoliyat doirasi va jamiyatdagi o‘rni tanqidiy nuqtayi nazardan ko‘rib chiqiladi. Maqolada professional psixolog bilan havaskor psixolog o‘rtasidagi farqlar bilim darajasi, metodlardan foydalanish, mas’uliyat va mijoz salomatligiga ta’siri asosida qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida ilmiy adabiyotlarni tahlil qilish, taqqoslash va umumlashtirish metodlaridan foydalanilgan. Natijada, professional psixologik yordamning sifatli va xavfsiz bo‘lishi uchun maxsus ta’lim, sertifikatsiya va etik me’yorlarga qat’iy rioya etish zarurligi asoslab beriladi. Maqola psixologiya sohasi mutaxassislari, tadqiqotchilar hamda psixologik xizmatdan foydalanayotgan keng jamoatchilik uchun ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.