YARALI KOLIT CHASTOTASI VA XAVF OMILLARINI O’RGANISH BO’YICHA ADABIYOTLAR SHARHI - Qodirxonov Muhammadaminxon Mansurxon o‘g‘li,; Saliev Dilmurod Qodirovich, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2026)
Maqolada yarali kolitning tarqalish chastotasi va asosiy xavf omillarini Andijon viloyati sharoitida o‘rganishga rejalashtirilgan. Adabiyotlar tahlili asosida kasallikning epidemiologik xususiyatlari, patogenezi, immunologik mexanizmlari hamda erkaklarga xos klinik kechish jihatlari bir qancha mualliflar tomonidan o’rganilganligi yoritildi. Yarali kolit rivojlanishida genetik moyillik, ichak mikrobiotasi buzilishi, noto‘g‘ri ovqatlanish, stress va zararli odatlarning ahamiyati ko‘rsatib berilgan izlanishlar natijasi sharhlandi. Andijon viloyatida hududiy epidemiologik tadqiqotlar o‘tkazish zarurligi asoslab berildi.