SUD LINGVISTIKASI VA MATN EKSPERTIZASI ASOSLARI - Kadirova Zaynura Zaynidinovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Sud lingvistikasi badiiy va boshqa matnlarni huquqiy jihatdan tahlil qilishning muhim yo‘nalishidir. Ushbu soha matnning haqiqiyligi va soxtaligi masalalarini aniqlashga qaratilgan. Lingvistik ekspertiza orqali matnning leksik, sintaktik va stilistik xususiyatlari o‘rganilib, dalillik asosida xulosa beriladi. Shu bilan birga, ekspertlar matnning mualliflik huquqi, plagiat va manipulyativ elementlarini aniqlash imkoniyatiga ega bo‘ladilar. Sud amaliyotida matnning lingvistik tahlili adliya va kriminalistika sohalarida dalil sifatida ishlatiladi, shu tariqa matnning qonuniy qiymati aniqlanadi.