XX ASR OXIRI VA XXI ASR BOSHLARIDA INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARINING LEKSIK TIZIMIDAGI DINAMIKA - Jo’rayeva Raisa Ismat qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqolada XX asr oxiri va XXI asr boshlarida ingliz va o‘zbek tillari leksik tizimlarining dinamik rivoji tadqiq etiladi. Tadqiqotda leksik o‘zgarishlarga ta’sir etuvchi asosiy omillar, jumladan globallashuv, texnologik taraqqiyot, ijtimoiy-siyosiy transformatsiyalar hamda madaniyatlararo muloqot masalalariga alohida e’tibor qaratiladi. Shuningdek, neologizatsiya, o‘zlashma so‘zlar, semantik siljish, so‘z yasalishi va leksik gibridlanish kabi jarayonlar tahlil qilinadi. Qiyosiy tahlil asosida ingliz va o‘zbek tillari lug‘at tarkibi rivojida umumiy tendensiyalar hamda har bir tilga xos xususiyatlar aniqlanadi. Tadqiqot natijalari qiyosiy tilshunoslikning dolzarb masalalarini yoritib berib, leksikologiya, sotsiolingvistika va til o‘qitish sohalari uchun muhim ilmiy xulosalarni taqdim etadi.