TAʼLIMDA MATIVATSIYA VA EMPATIYA - Norboyeva Gulsoat; Normanova Nasiha (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolamda zamonaviy ta'lim jarayonida motivatsiya va empatiya kabi hissiy omillarning ahamiyatini ko'rib chiqadi. Unda o'quvchining muvaffaqiyatiga faqat aqliy qobiliyatlar emas, balki ichki ishtiyoq (motivatsiya) va o'zaro tushunish (empatiya) hal qiluvchi ta'sir ko'rsatishi ta'kidlanadi. Maqolada ushbuushunchaning ta'limdagi o'rni 5 ta asosiy jihat bo'yicha tahlil qilinadi, jumladan, ichki motivatsiyani shakllantirish, xavfsiz empatik muhit yaratish, hissiy intellektni rivojlantirish va shaxsga yo'naltirilgan yondashuv samaradorligi yoritiladi.