TA’LIM JARAYONIDA FUQAROLIK, MAFKURAVIY, MA’NAVIY-AXLOQIY, MEHNAT, JISMONIY VA ESTETIK TARBIYA HAMDA AXBOROT ISTE’MOLI MADANIYATINI SHAKLLANTIRISHNING PEDAGOGIK ASOSLARI - Sultonova Nafisa; Qudratova Sabrina (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada “Umumiy pedagogika” (R.A. Mavlonova va boshqalar) darsligidagi nazariy tamoyillar asosida o‘quvchilarda fuqarolik va mafkuraviy tarbiya, ma’naviy-axloqiy tarbiya, mehnat, jismoniy va estetik tarbiya, shuningdek axborot iste’moli madaniyatini shakllantirish masalalari chuqur tahlil qilindi. Tarbiya jarayoni shaxsning ijtimoiylashuvi, ijtimoiy ong, axloqiy sifatlar, ma’naviy qadriyatlar, kasbiy va jismoniy rivojlanish bilan uzviy bog‘liq bo‘lib, kitobda berilgan tamoyillarga tayangan holda yoritildi. Fuqarolik tarbiyasi yosh avlodda ijtimoiy mas’uliyat, Vatanga sadoqat, huquqiy ong va siyosiy madaniyatni shakllantirish jarayoni sifatida ko‘rib chiqildi. Ma’naviy-axloqiy tarbiya esa axloq, odob, e’tiqod, burch va vijdon kabi tushunchalarning mazmunidan kelib chiqib tahlil qilindi. Mehnat, jismoniy va estetik tarbiya o‘quvchilarning jismoniy rivoji, mehnatsevarlik, san’atni idrok qilish, go‘zallikni anglash ko‘nikmalarini shakllantirishga xizmat qilishi asoslab berildi. Raqamli davrda axborot iste’moli madaniyatining o‘rni, o‘quvchilarning axborot xavfsizligi, media savodxonligi va tanqidiy fikrlash ko‘nikmalarini shakllantirishning ahamiyati ilmiy nuqtai nazardan yoritildi.