PEDAGOGIKA FAN SIFATIDA - Abrayqulova Gulsanam Abdi qizi; Asatova Madina Sirojiddin qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada pedagogikaning fan sifatidagi mazmun-mohiyati, uning predmet va vazifalari, tadqiqot metodlari hamda boshqa ijtimoiy fanlar bilan o‘zaro bog‘liqligi tahlil qilinadi. Pedagogika inson tarbiyasi, ta’lim jarayoni va shaxs rivojlanishining ilmiy asoslarini o‘rganadigan mustaqil fan sifatida ko‘rib chiqiladi. Maqolada pedagogika fanining tarixiy shakllanishi, zamonaviy pedagogik yo‘nalishlarning rivojlanishi, innovatsion metodlar, shuningdek, pedagogik jarayonning nazariy va amaliy jihatlari yoritiladi. Tadqiqot davomida pedagogik hodisalarni o‘rganishda ilmiy metodlarning o‘rni, ta’lim sifatini oshirishga qaratilgan yondashuvlar va pedagogikaning jamiyat taraqqiyotidagi ahamiyati asoslab beriladi. Ushbu maqola pedagogika fanining mohiyatini chuqur anglashga xizmat qiladi va pedagogika sohasida ilmiy- amaliy izlanishlar olib borayotgan tadqiqotchilar uchun foydali bo‘ladi.