XALQARO BAHOLASH DASTURI VA UNING BUGUNGI KUNDAGI AHAMIYATI - Yarasheva Gulira’no Shaydulla qizi,; G’afforova Dilnur Murod qizi, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqolada xalqaro baholash dasturlari - PISA, TIMSS, PIRLS kabi xalqaro tadqiqotlarning ta'lim jarayoniga ta'siri hamda ular orqali o'quvchilarda milliy va umuminsoniy qadriyatlarni shakllantirish masalalari tahlil etiladi. Maqolada xalqaro baholash tizimlarining asosiy maqsadi - o'quvchilarning nafaqat bilim darajasini, balki hayotiy vaziyatlarda mustaqil fikrlash, mas'uliyat, insonparvarlik, bag'rikenglik kabi ijtimoiy-axloqiy fazilatlarini baholashdan iborat ekani yoritilgan.