O’QUVCHILARNING ILMIY DUNYOQARASHINI SHAKLLANTIRISH. AQLIY TARBIYA - Mahmudova Lola,; Mamatqulova Madina, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur matnda inson dunyoqarashining mohiyati, uni shakllantiruvchi omillar hamda shaxsning aqliy rivojlanish jarayonlari keng yoritilgan. Dunyoqarash tabiat, jamiyat, tafakkur va shaxsiy faoliyatning dialektik uyg‘unligi sifatida talqin qilinadi hamda u ijtimoiy-g‘oyaviy, falsafiy, iqtisodiy, ma’naviy-axloqiy, estetik, huquqiy va ekologik bilimlar asosida shakllanishi ta’kidlanadi. Dunyoqarashning ilmiy va oddiy ko‘rinishlari, e’tiqodning shakllanish bosqichlari, o‘quvchilarning ilmiy dunyoqarashini rivojlantirish vositalari tahlil qilingan. Shuningdek, aqliy tarbiyaning mazmuni, vazifalari, fikrlash jarayoni, aqlning sifatlari hamda shaxs intellektining rivojlanishiga ta’sir qiluvchi omillar batafsil bayon etiladi. Matn dunyoqarash va aqliy rivojlanishning shaxs kamolotidagi o‘rnini har tomonlama asoslab beradi.