O’ZBEKISTON RESPUBLIKASI TA’LIM TIZIMI PEDAGOGIK KASBI VA UNING VAZIFALARI. - Abduqodirova Rayhona; Abdujalilova Sabina (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston Respublikasi ta’lim tizimida pedagogik kasbning mazmun-mohiyati, uning jamiyat taraqqiyotidagi o‘rni va vazifalari tahlil qilinadi. Pedagog shaxsining kasbiy kompetensiyalari, zamonaviy ta’lim jarayonidagi o‘zgarishlar, raqamlashtirish jarayonlari ta’siri hamda pedagogik faoliyat samaradorligini oshirish mexanizmlari ilmiy-nazariy asoslar orqali yoritiladi. Tadqiqotda mavjud adabiyotlar, normativ-huquqiy hujjatlar va amaliy jarayonlar tahlil qilinib, O‘zbekiston ta’lim tizimida pedagogik kasbga qo‘yilayotgan talablar, muammolar hamda takomillashtirish yo‘nalishlari bo‘yicha ilmiy xulosalar berilgan. Maqolada statistik ma’lumotlar asosidagi tahlil va ikki xil taqqoslovchi jadval taqdim etilgan.