KOLORINIM TARKIBLI FRAZEOLOGIK BIRLIKLARNING MORFOLOGIK VA SINTAKTIK XUSUSIYATLARI - Jumaniyazova Zoira Xamidovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Maqola ingliz va o‘zbek tillaridagi kolorinim frazeologizmlarning morfologik va sintaktik xususiyatlarini qiyosiy tahlil qiladi. Rang nomlari bilan shakllangan idiomalar qadimiy, madaniy boy va ko‘p ma’nolilikka ega. Tadqiqotda frazeologizmlarning tarkibi, tuzilish modellari, morfologik tasnifi va sintaktik vazifalari o‘rganiladi. Natijalar kolorinimlarning semantik yadrosini tashkil etishini, kuchli emotsional va baholovchi ma’no berishini ko‘rsatadi. Ingliz tilidagi idiomalar ko‘proq metaforik bo‘lsa, o‘zbek tilidagilar milliy mentalitet va folklor bilan bog‘liq. Maqola lingvokulturologiya, tarjimashunoslik, leksikologiya va til o‘qitishda tadqiq qilish istiqbollarini ko‘rsatadi.