OLTIN TARKIBLI RUDALARNI SORBSIYALASH JARAYONINI INTELLEKTUALLASHTIRISH: ZAMONAVIY YONDASHUVLAR VA KELAJAK ISTIQBOLLARI - Kadirov Yorqin Baxodirovich,; Amonov Mahmudjon Nodir o’g’li, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada oltin tarkibli rudalarni sorbsiyalash jarayonlarini intellektual avtomatlashtirish sohasidagi so’nggi tadqiqotlar tahlil qilinadi. 79 ta xalqaro ilmiy manba asosida sun’iy intellekt, mashina o’rganish va optimallashtirish usullarining oltin qazib olish sanoatida qo’llanilishi o’rganilgan. Tahlil natijalari shuni ko’rsatadiki, sun’iy neyron tarmoqlar yordamida oltin ajratish jarayonini 94–98% aniqlik bilan prognoz qilish mumkin, shuningdek, mashina o’rganish usullari bilan optimallashtirilgan faollashtirilgan ko’mir adsorbenti 64 mg/g adsorbsion sig’imga ega bo’ladi. Maqolada an’anaviy sorbsiyalash jarayonlarining cheklovlari, zamonaviy intellektual usullar, optimallashtirish strategiyalari, amaliy tatbiqlar va kelajakdagi rivojlanish yo’nalishlari batafsil tahlil qilingan.