YOSHLIK YETUKLIK VA KEKSALIK DAVRINING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - RAHMONQULOVA FARISHTABONU SHOHUSAYNZODA,; G'APPAROVA MEHRIBON G'APPOR QIZI, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada inson rivojlanishining asosiy uch bosqichi — yoshlik, yetuklik va keksalik davrlarining psixologik xususiyatlari o‘rganiladi. Yoshlik davrida shaxsning o‘zini anglash jarayoni, kasb tanlash motivlari, emotsional beqarorlik va ijtimoiy moslashuv masalalari tahlil qilinadi. Yetuklik bosqichida esa shaxsning barqarorlashuvi, professional va oilaviy mas’uliyatning ortishi, ijtimoiy maqomning shakllanishi hamda emotsional muvozanatning kuchayishi ko‘rib chiqiladi. Keksalik davrida psixologik moslashuv, hayotiy tajribani umumlashtirish, yolg‘izlik hissi, sog‘liqdagi o‘zgarishlar va ularning shaxs psixologiyasiga ta’siri tahlil etiladi. Tadqiqotda har bir davrning o‘ziga xos psixologik ehtiyojlari, motivlari va ijtimoiy-ruhiy holatlari ilmiy adabiyotlar asosida yoritilgan. Maqola inson rivojlanishining izchil jarayon sifatida qaralishi va har bir bosqichda psixologik omillarning ahamiyatini ochib berishga xizmat qiladi.