MAKTAB YOSHIDAGILAR BOLALARDA EKALOGIK SAVODXONLIKNI RAQAMLI VOSITALARDAN FOYDALANIB RIVOJLANTIRISHNING INTERAKTIV USULLARI - Valiyeva Aziza Baxtiyorovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Maqolada maktab yoshidagi bolalarda ekologik savodxonlikni shakllantirishda raqamli vositalardan foydalanishning interaktiv usullari tahlil qilinadi. Tadqiqotda raqamli o‘quv platformalari, mobil ilovalar, virtual laboratoriyalar, animatsion videodarslar va gamifikatsiya elementlarining ekologik bilimlarni o‘rgatish jarayoniga ta’siri yoritiladi. Shuningdek, multimedia kontentlar orqali bolalarning ekologik muammolarni anglash, tabiatga nisbatan mas’uliyatli munosabatni shakllantirish hamda kognitiv faoliyatni faollashtirish imkoniyatlari o‘rganilgan. Interaktiv raqamli texnologiyalar o‘quvchilarning e’tibor, qiziqish va motivatsiyasini oshirishi, ekologik masalalarni amaliy misollar orqali ko‘rsatishi va o‘quv jarayonini personalizatsiya qilishi bilan ahamiyatlidir. Maqolada boshlang‘ich ta’lim jarayonida ekologik tarbiya samaradorligini oshirish uchun ilg‘or raqamli vositalarni integratsiyalash bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflar beriladi. Tadqiqot natijalari raqamli texnologiyalar yordamida ekologik savodxonlikni kuchaytirish nafaqat bilim, balki kompetensiyalarni ham rivojlantirishini ko‘rsatadi.