YURAK-QON TOMIR KASALLIKLARINI ERTA ANIQLASHDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALARNING ROLI - Abdug‘ofurov Mehriddin; Abduraxmonov Shoxjahon Ikromjon oʻgʻli (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada yurak-qon tomir kasalliklarini erta aniqlashda raqamli texnologiyalar, sun’iy intellekt (AI) va telemeditsina tizimlarining o‘rni yoritilgan. Raqamli diagnostika vositalari – elektrokardiografiya (EKG) tahlil dasturlari, yurak urish chastotasini monitoring qilish sensori, smart-soatlar va mobil ilovalar yordamida kasalliklarni aniqlash imkoniyatlari tahlil qilingan. Shuningdek, yurak kasalliklarining erta tashxisida katta ma’lumotlar (Big Data) tahlili, sun’iy intellekt algoritmlari va raqamli tibbiy kartalar integratsiyasining klinik afzalliklari ko‘rsatib o‘tilgan. Tadqiqot natijalarida raqamli texnologiyalar yurak-qon tomir kasalliklarini erta aniqlash, xavf omillarini monitoring qilish va individual profilaktika strategiyalarini ishlab chiqishda muhim rol o‘ynashi ta’kidlangan.