Xalqaro konvensiya talablarining huquqiy asoslari va irqiy kamsitishning barcha shakllariga barham berish: milliy va xorijiy tajriba. - XUDJAMOVA Kamola Akmal kizi, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Maqolada xalqaro hujjatlarda mustahkamlangan kamsitishni taqiqlashga asoslangan tasniflarni ham o‘z ichiga oladi. Bir guruhga inson huquqlarini himoya qilishning boshqa masalalari bilan bir qatorda kamsitishning taqiqlanishi qayd etilgan umumiy xarakterdagi inson huquqlari to‘g‘risidagi xalqaro hujjatlar kiritilgan. Boshqa bir guruh asosiy maqsadi xalqaro miqyosda kamsitishning u yoki bu turlarini taqiqlash bo‘lgan hujjatlardan iborat. Shu bilan birga, kamsitishni taqiqlash xalqaro huquqning umumeʼtirof etilgan tamoyiliga aylanganiga qaramay, olimlar “kamsitish” tushunchasiga nisbatan xalqaro huquq doktrinasida ham, davlatlar amaliyotida ham yagona yondashuv mavjud emasligini ta’kidlaydilar. Xorijiy tajriba tahlili shuni ko‘rsatadiki, O‘zbekistonning kamsitishga qarshi kurashish bo‘yicha Milliy harakatlar rejalarini ishlab chiqish va amalga oshirishda qonun hujjatlarida kamsitishga bo‘lgan taqiqni yanada aniq va to‘liq aks ettirish, kamsitishdan himoya qilinishi kerak bo‘lgan shaxslar doirasini belgilanishi, shuningdek, kamsitishni sodir etganlik uchun yanada qattiqroq sanksiyalar joriy etilishini takomillashtiruvchi chora-tadbirlardan iborat kompleks yondashuv zarur.