DO‘STINGIZGA QARZ BERGANMISIZ…? UNI QANDAY UNDIRIB OLISHNI BILMAYAPSIZMI? - Ibodullayev Zuxriddin Zikrillayevich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Qarz berish — bu bir shaxsning boshqasiga ma’lum miqdordagi pul yoki moddiy boylikni vaqtincha foydalanish uchun topshirishi va uni belgilangan muddatda qaytarib olishga doir moliyaviy munosabatdir. Ushbu jarayon ikki tomonning o‘zaro ishonchi, majburiyatlari va kelishilgan shartlarga asoslanadi. Qarz berish iqtisodiy faoliyatning muhim ko‘rinishi bo‘lib, uy xo‘jaliklari, tadbirkorlik subyektlari hamda yirik moliyaviy institutlar o‘rtasida keng qo‘llaniladi. Shuningdek, qarz berish foizli yoki foizsiz bo‘lishi, uni rasmiylashtirish esa yozma shartnoma orqali amalga oshirilishi mumkin. Ushbu mavzuda qarz munosabatlarining mazmuni, tamoyillari va asosiy shartlari yoritib beriladi.