RAQAMLI REKLAMA BOZORIDAGI NOHALOL RAQOBAT SHAKLLARI: BOT-TRAFIK, KLIK FRAUD VA ULARNI ANIQLASH USULLARI - Ahmedov Alim Babaniyazovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada raqamli reklama bozorida so‘nggi yillarda keskin kuchaygan nohalol raqobat shakllari — bot-trafik, klik fraud, ko‘rsatkichlarni sun’iy oshirish va reklama xarajatlarini manipulyatsiya qilish mexanizmlari chuqur tahlil qilinadi. Raqamli reklama ekotizimi algoritmlarga, real vaqtli savdolarga (RTB), ko‘p qatlamli auditoriya segmentatsiyasiga tayanar ekan, uni buzuvchi xatti-harakatlar nafaqat reklamachilar uchun iqtisodiy zarar keltiradi, balki butun reklama ekotizimining ishonchliligini pasaytiradi. Tadqiqot bot-trafigining texnologik tabiati, klik fraudning psixologik va algoritmik asoslari, ularni yashirishda qo‘llaniladigan hiyla-nayranglar hamda aniqlashda qo‘llaniladigan ilmiy yondashuvlarni o‘rganishni maqsad qiladi. Maqola sun’iy trafikni aniqlashning statistik, xulqiy, texnik va mashinaviy o‘rganishga asoslangan metodlarini solishtiradi. Tadqiqot natijalari raqamli reklama bozorining ochiqligi, shaffofligi va sog‘lom raqobatini tiklash uchun zarur bo‘lgan metodologik yechimlarni ilmiy asosda ko‘rsatadi.