BEZOVTALANISH VA KO‘MAKLASHISH MOTIVLARI - FURKATOVA SEVINCH SHERZOD QIZI,; XO'JAMQULOVA DILNOZA HAZRAT QIZI,; SHOMUROTOV ULUGBEK MELIKBOBOYEVICH, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada inson faoliyatida namoyon bo‘ladigan bezovtalanish (empatetik) va ko‘maklashish (altruistik) motivlari psixologik jihatdan tahlil etiladi. Ushbu motivlar shaxsning ijtimoiy yo‘nalganligini, boshqalar holatini tushunish va yordam berishga tayyorligini ifodalaydi. Bezovtalanish motivi shaxsning boshqalarga nisbatan hissiy javob qaytarish, ularning kechinmalariga hamdardlik bildirish xususiyatini bildiradi. Ko‘maklashish motivi esa shaxsning ijtimoiy qadriyatlarga asoslangan, ongli yordamga intilishini aks ettiradi. Maqolada ushbu motivlarning shakllanish mexanizmlari, yosh davrlari bo‘yicha rivojlanish xususiyatlari hamda ularni o‘rganish usullari bayon etilgan.