TEMPERAMENT TIPLARINI BAHOLASHDA - FURKATOVA SEVINCH SHERZOD QIZI.; XO’JAMQULOVA DILNOZA HAZRAT QIZI.; SHOMUROTOV ULUGBEK MELIKBOBOYEVICH (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada temperament tiplarini aniqlash va baholashda D. Keyrs (David Keirsey) tomonidan ishlab chiqilgan temperament so‘rovnomasining mazmuni, tuzilishi va amaliy ahamiyati yoritiladi. D. Keyrs o‘zining temperament modeli orqali shaxsning individual farqlarini, muloqot uslublarini va xulq-atvor strategiyalarini tahlil qilish imkonini beradi. Ushbu model Mayers–Briggs tipologiyasi (MBTI) asosida ishlab chiqilgan bo‘lib, insonlarni to‘rt temperament tipiga: Idealist (NF), Ratsional (NT), Hunarparvar (SP) va Qo‘riqchi (SJ) turlariga ajratadi. Tadqiqot shaxsni chuqur tushunish, kasbga yo‘naltirish, jamoada moslashuv va yetakchilik sifatlarini baholashda muhim vosita bo‘lib xizmat qiladi.