YANGI TAHRIRDAGI KONSTITUTSIYADA FUQAROLARNING QONUN IJODKORLIGI FAOLIYATIDAGI ISHTIROKI - Choriyev Ulug‘bek Rustamovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Mazkur maqola O`zbekiston Respublikasi huquqiy tizimiga yangi joriy etilgan “Qonunchilik taklifi instituti” instituti, uning O`zbekiston Respublikasida demokratiyasida tutgan o`rni va ahamiyati, shuningdek O`zbekiston Respublikasi fuqarolarining qonunchilik taklifini qanday amalga oshirish tartibining huquqiy va nazariy asoslarini ochib berishga, shuningdek ayni jarayonning mexanizmini takomillashtirishga oid masalalarni ko`rib chiqishga bag`ishlangan. Maqola muallifi konstitutsiyaviy huquq nazariyasida, milliy qonunchilikda qonunchilk taklifi tushunchasini tahlil qiladi. Qonunchilik takiif tushunchasiga muallif ta’rifi shakllantirilngan. O`zbekiston Respublikasining amaldagi qonunchiligida mazkur atamaning aniq yoritilishi zaruriyatiga alohida e’tibor qaratilgan. Maqolada qonunchilik taklifining maqsadlari, xususiyatlari aks ettirilgan. O`zbekiston Respublikasida qonunchilik taklifi konstitutsiyaviy-huquqiy instituti davlat boshqaruvi tizimidagi o`rni nuqtayi nazaridan ko`rib chiqiladi. Ularda ushbu institutning davlat boshqaruvi tizimidagi o`rni nuqtayi nazaridan ko`rib chiqiladi. Mamlakat taraqqiyotining hozirgi bosqichida qonunchilik taklifini amalga oshirish samaradorligiga baho berilgan. Qonunchilik taklifini takomillashtirish yo`nallishlari yuzasidan muhim masalalar xususida so`z yuritilgan. Muallif O`zbekiston Respublikasi qonunchiligidagi “qonunchilik taklifi instituti” ni ilmiy-nazariy jihatdan asoslashga harakat qildi, ilmiy-amaliy muhokama va chuqur ilmiy-nazariy o`rganishni talab qiladigan qator masalallarni belgilab berdi.