BMT NING BARQAROR RIVOJLANISH MAQSADLARIDA MARKAZIY OSIYONING ROLI - Samida Abdumutalova Qamariddin qizi, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqola Birlashgan Millatlar Tashkilotining Barqaror Rivojlanish Maqsadlari (BRM) da Markaziy Osiyo mintaqasining o’rni va ahamiyati haqida. Kuzatishlar natijasida mintaqaning ekologik, iqtisodiy va ijtimoiy rivojlanishdagi imkoniyatlari, muammolari va istiqbollari o’rganildi. Markaziy Osiyo davlatlarining BRM ga erishishdagi sa’y-harakatlari, xalqaro hamkorlik tajribalari va mintaqaviy integratsiya jarayonlari tahlil etildi. Maqolada Orol dengizi inqirozi, suv resurslari muammosi, iqtisodiy diversifikatsiya va ijtimoiy inklyuzivlik masalalari yoritildi.