QUYOSH SUVNI CHUCHUKLASHTIRISH QURILAMALARINING RIVOJLANISHI BO‘YICHA NASHR QILINGAN ILMIY ISHLAR TAHLILI - Akmaljon.A. Kuchkarov,; Shoxrux.O‘.Qosimov, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada 2014–2024 yillar oralig‘ida quyosh energiyasi asosida suvni chuchuklashtirish texnologiyalarining rivojlanish holati xalqaro ilmiy adabiyotlar asosida tahlil qilindi. Tahlil jarayonida Scopus xalqaro ilmiy ma’lumotlar bazasi tanlab olindi, chunki u yuqori impakt faktorli jurnallarni qamrab olgan va global ilmiy faoliyatni kuzatish imkonini beradi. Maqolaga oid ilmiy ishlarni izlashda "solar" AND "water" AND "desalination" kalit so‘zlaridan foydalanildi. Ushbu kalit so‘zlar asosida Scopus bazasidan olingan ma’lumotlar orqali belgilangan davrda nashr qilingan maqolalar soni, mavzu bo‘yicha yetakchi mamlakatlar, eng faol mualliflar, yuqori reytingga ega ilmiy jurnallar hamda texnologiyaning qo‘llanilayotgan asosiy sohalari (masalan, qishloq xo‘jaligi, ichimlik suvi ta’minoti, sanoat) aniqlandi. Tadqiqot natijalari quyosh suvni chuchuklashtirish qurilmalariga bo‘lgan global ilmiy qiziqish ortib borayotganini, ushbu sohada yetakchi davlatlar va nufuzli ilmiy muassasalar faol tadqiqotlar olib borayotganini ko‘rsatdi. Ushbu tahlil kelgusida ilmiy izlanishlar yo‘nalishini aniqlash, mavjud bo‘shliqlarni topish hamda yangi texnologik yechimlar ishlab chiqishda muhim ahamiyatga ega.