BOSHLANGʻICH SINF OʻQUVCHILARINING KREATIV FIKRLASH KOʻNIKMALARINI RIVOJLANTIRISHDA DIDAKTIK OʻYINLARNING AHAMIYATI - Yakubova Mohinur Jumaniyozovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqola boshlangʻich sinf oʻquvchilarining kreativ fikrlash koʻnikmalarini rivojlantirishda didaktik oʻyinlarning ilmiy asoslangan rolini tahlil qiladi. Guilfordning divergent fikrlash modeli, Vygotskiyning sotsiokultural nazariyasi va Gardnerning koʻp intellekt nazariyasi asosida didaktik oʻyinlarning flüensiya, fleksibillik, originalik va elaboratsiya kabi kreativ oʻlchovlarga taʼsiri koʻrib chiqiladi. Empirik tadqiqotlar (Torrance, Pyle va Danniels, Toʻxtaxoʻjayeva va boshq.) natijalari shuni koʻrsatadiki, yoʻnaltirilgan didaktik oʻyinlar kreativ mahsulotlar sifatini 18–32% ga oshiradi. Oʻyinlarning neyrobiologik mexanizmlari (dopamin ajralishi), amaliy qoʻllash tamoyillari (maqsadga yoʻnaltirilganlik, differensial yondashuv, formativ baholash) va cheklovlari (oʻqituvchi malakasi, resurslar, gender farqlari) muhokama etiladi. Oʻzbekiston taʼlim kontekstida milliy didaktik oʻyinlarni integratsiya qilish boʻyicha tavsiyalar beriladi. Maqola didaktik oʻyinlarni kreativ taʼlimning strategik vositasi sifatida baholaydi va uzun muddatli tadqiqotlar zarurligini taʼkidlaydi.