DAVLAT SUVERENITETNING HUQUQIY ASOSLARINI TAKOMILLASHTIRISH VA MILLIY MUSTAQILLIK G`OYASINI RIVOJLANTIRISH MASALALARI - Choriyev Ulug‘bek Rustamovich (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada davlat suverenitetining nazariy-huquqiy asoslari, O‘zbekiston Respublikasida mustaqillikdan keyingi davrda suverenitetni mustahkamlashga qaratilgan huquqiy chora-tadbirlar hamda xorijiy davlatlar tajribasi tahlil qilinadi. Avvalo, suverenitet tushunchasining mazmuni, uning ichki va tashqi jihatlari, turli yuridik va siyosiy maktablar tomonidan berilgan talqinlari ko‘rib chiqiladi. Shundan so‘ng, O‘zbekiston Respublikasining Mustaqillik deklaratsiyasi, “Davlat mustaqilligi asoslari to‘g‘risida”gi qonun, Konstitutsiyaning tegishli normalari hamda davlat suverenitetini mustahkamlashga qaratilgan boshqa qonunchilik hujjatlariga alohida e’tibor qaratiladi. Xorijiy tajriba sifatida Fransiya, Irlandiya, Yaponiya va Italiya kabi davlatlarning konstitutsiyalarida milliy mustaqillik g‘oyasining ifodalanishi tahlil qilinib, ularning milliy identitetni saqlash hamda xalq suverenitetini ta’minlashdagi yondashuvlari qiyosiy o‘rganiladi. Maqola milliy mustaqillik g‘oyasining tub mohiyati va huquqiy asoslarini chuqur yoritib, uni yanada mustahkamlash yo‘llarini ko‘rsatib beradi.