XXI ASR JAHON SIYOSATIDA BAG’RIKENGLIK TAMOYILI - Akbarov Sherzodbek Asqarali o’g’li, (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
21-asrda jahon siyosati globallashuv, madaniy xilma-xillik va davlatlararo integratsiya jarayonlarida bagʻrikenglik tamoyilining ahamiyatini oshirib yubordi. Ushbu maqolada bagʻrikenglikning xalqaro siyosatdagi oʻrni, turli davlatlar va tashkilotlar misolida uning amalga oshirilishi va bu tamoyilni rivojlantirishga toʻsiq boʻlayotgan muammolar tahlil qilingan. Bagʻrikenglikning tinchlik, barqarorlik va xalqaro hamkorlikni taʼminlashdagi roli yoritilib, Yevropa Ittifoqi, ASEAN va BMT kabi tuzilmalar faoliyati misolida tahliliy yondashuv berilgan. Shuningdek, nafrat so’zi, ksenofobiya va diniy radikalizm kabi xavf-xatarlarning bagʻrikenglikka salbiy taʼsiri koʻrsatilgan. Maqola global miqyosda bagʻrikenglik tamoyilining dolzarbligi va uni mustahkamlashning ahamiyatini yoritadi.