NAQSHDAN PODIUMGACHA: MILLIY ORNAMENTLARNING GLOBAL MODADAGI O'RNI - Erkinova Durdona Davron qizi (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqola Markaziy Osiyo, xususan O'zbekistonga xos milliy ornamentlar – ikat va suzani naqshlarining global moda sanoatidagi o'rni va evolyutsiyasini ilmiy tahlil qiladi. Naqshlarning tarixiy kelib chiqishi, madaniy almashinuvdagi roli, zamonaviy dizayndagi qo'llanilishi hamda madaniy o'zlashtirish va qadrlash masalalarini ko'rib chiqadi. Maqola an'ana va innovatsiyaning o'zaro ta'siri orqali milliy merosning global kontekstda saqlanishi va rivojlanishini ta'kidlaydi, shuningdek, etik va iqtisodiy jihatlarni muhokama etadi. Tadqiqot natijalari milliy ornamentlarning moda podiumlaridagi joyini madaniy xilma-xillikni ta'minlovchi omil sifatida baholaydi.