IQLIM O‘ZGARISHINING INSONIYATGA TA’SIRI. - Yuldashev Ulug‘bek Shokir o‘g‘li (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Maqolada global iqlim o‘zgarishining insoniyat hayotiga ko‘rsatayotgan ko‘p qirrali ta’sirlari tahlil qilingan. Muallif iqlim o‘zgarishi natijasida yuzaga kelayotgan ijtimoiy, iqtisodiy va siyosiy beqarorlik, aholi sonining o‘sishi hamda tabiiy resurslarning kamayishi bilan bog‘liq muammolarni yoritadi. Shuningdek, ekologik muammolarning antropogen sabablari — freonlardan foydalanish, “parnik effekti”, radiatsiya fonining oshishi, sanoat chiqindilari va yerlarning sho‘rlanishi kabi omillar ilmiy nuqtai nazardan izohlangan. Maqolada tabiat va jamiyat o‘rtasidagi muvozanatning buzilishi, biologik xilma-xillikning yo‘qolishi, oziq-ovqat xavfsizligi va ichimlik suvi tanqisligi kabi dolzarb global muammolarga e’tibor qaratilgan. Shu bilan birga, O‘zbekistonda tabiatni muhofaza qilish bo‘yicha amalga oshirilayotgan chora-tadbirlar ham tahlil etilgan. Maqolada iqlim o‘zgarishiga qarshi kurashish bo‘yicha global strategiya ishlab chiqish zarurligi ilmiy asoslangan holda asoslab berilgan.