MONOKALSIYFOSFAT DONADORLIGINI O‘RGANISH - Xoshimov Ilhomjon Erkin o‘g‘li.,; Saidazimov Shuxratbek G‘ulomovich., (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Bugungi kunga kelib dunyo miqyosida oziq-ovqat tanqisligi tufayli bir qancha davlatlar qiyinchilikka uchramoqda. Muammoning bir qismi shundaki, ko‘plab mamlakatlar yillar davomida oziq-ovqat xavfsizligini boshdan kechirmoqda va COVID-19 pandemiyasi ularning ahvolini yanada kuchaytirdi. Ushbu muammoni hal qilish uchun oziq-ovqat mahsulotlarini ko‘proq va qisqa vaqt ichida yetishtirishni talab qilmoqda. Buning uchun qishloq xo‘jaligi mahsulotlarini yetishtirish maqsadida mineral va organik o‘g‘itlardan hamda hayvon mahsulotlarini yetishtirish uchun esa fosforli ozuqaviy o‘g‘itlardan foydalanish yo‘lga qo‘yilmoqda. Asosan ozuqaviy fosfatlardan foydalish orqali aholini yetarlicha oziq-ovqat bilan ta’minlash bir necha o‘n yillikdan beri rivojlanib kelmoqda. Ishlab chiqarish jarayonlarida esa albatta bunday o‘g‘itlarning fizik-kimyoviy xossalari asosiy o‘rinni egallaydi. Shuning uchun ishlab chiqarish jarayonida tashish ishlarini amalga oshirish uchun donador xolatdagi o‘g‘itlarning mustahkamlik darajasi asosiy faktorlardan hisoblanadi. Ushbu maqola orqali monokalsiyfosfatni donador holatda ishlab chiqarishda uning mustahkamlik darajalari qanday bo’lishi o‘rganilgan.