O‘ZBEK TILI KORPUSIDA SO‘Z YASALISH MODELLARI: NAZARIY TAMOYILLAR VA AVTOMATIK MODELLASHTIRISH IMKONIYATLARI - Babayeva Gulchexra Tashpulatovna (SAMARALI TA’LIM VA BARQAROR INNOVATSIYALAR JURNALI, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek tili korpusida so‘z yasalish modellari nazariy jihatdan tahlil qilinib, ularning avtomatik modellashtirish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. So‘z yasalishining morfologik va derivatsion tamoyillari, ularning kompyuter lingvistikasi nuqtayi nazaridan formal modellari tavsiflanadi. Korpus asosida avtomatik tahlil qilishda affiksatsiya, konversiya, qo‘shma so‘z yasash kabi jarayonlarni aniqlovchi algoritmlar ishlab chiqish zarurligi ta’kidlanadi. Tadqiqotda o‘zbek tili agglutinativ tuzilishining korpus tahliliga ta’siri, morfologik analizatorlardan foydalanish samaradorligi hamda sun’iy intellekt asosida derivatsion modellarni yaratish istiqbollari yoritilgan.